Menü Bezárás

Natúr szappankészítés

A szappankészítés nem bonyolult, csak be kell tartani a megfelelő óvintézkedéseket, mint védőruha, gumikesztyű és védőszemüveg. Lehet vásárolni kész szappantömböket és ezeket kell felolvasztani, formába önteni és illatosítani az igényünknek megfelelően. A másik két eljárás a HP eljárás (meleg eljárás), ez hőkezeléssel történik. A hideg, vagy más néven CP eljárás. Ez utóbbi natúr szappan készítésénél a növényi olajokat, vajakat elegyítjük az azonos hőmérsékletű lúggal, amitől beindul a szappanosodási reakció. Ez lezajlik huszonnégy, negyvennyolc óra alatt. Az elkészült szappant érlelni kell, legkevesebb négy- hathétig, mert ez idő alatt is zajlik a szappanosodás. A legjobb olívás szappanokat hat hónapig is érlelik, mert ez idő alatt távozik belőlük a nedvesség. A folyamat: ki kell mérni a desztillált vizet tetővel rendelkező tartóba, ehhez öntjük hozzá a lúgot, nyitott ablaknál! Alumínium edényt és kanalat ne használjunk! Ne lélegezzük be a gőzöket! Vigyázat, a lúg és a folyadék reakciója nyomán kilencven fokos lehet az oldat! Visszahűtés kb. 40 fokra és egyforma hőmérsékletű olajakkal illatosíthatjuk.