Menü Bezárás

Biztos buktatók a kertépítésben

kertépítés

Amikor egy kertépítési árajánlat van a kezében, akkor azt fogja látni, hogy az ár jelentős részét a műszaki tartalom teszi ki és nem a munkadíj. Ezek a kertépítés építőelemei, amik az öntözőrendszer, vagy a gyepszőnyeg, illetve a növények. A műszaki tartalom csökkentését erős buktatóknak találom, amit a gyakorlat már sajnos többször is bebizonyított.
Biztos buktató, ha nem megfelelő vastagságú a termőréteg!

A hazai kertek 70%-a gyep, amit leginkább gyepszőnyegfektetéssel hoznak létre. A gyepszőnyeg egyáltalán nem olcsó mulatság, de páratlan díszévé válik a kertnek, ha a megfelelő viszonyokat biztosítjuk a számára. A kertépítés alfája, hogy minőségi és megfelelő mennyiségű kerti termőtalajjal dolgozunk. A fű gyökérzete akár 20 cm-es mélységbe is leereszkedik, ha egészséges, és ha egyenetlen vagy sekély talajt talál, akkor elveszti az egyöntetűségét. Sárgás-zöldes foltok jelenhetnek meg rajta, és akár csomósodhat is.
Könnyen buktatóvá válhat a vakondháló elmulasztása!

Azért mert eddig nem volt vakondja sajnos még lehet. A vakonddal szembeni védekezést nehezíti, hogy ráadásul védett állat. Ha látott már vakondkártól sújtotta kertet, akkor biztosan tudhatja, hogy ezt nem szeretné a kertjében látni. A kertépítés összköltségét tekintve elenyésző, teljes mértékben jelentéktelen befektetés a vakondháló. Semmi értelme kihagyni a kertépítésből.
Nem lesz szép a II. osztályú gyepszőnyeg!

A prémium gyepszőnyeget 18 hónapon keresztül nevelik szakemberek speciális körülmények között. Szépsége néha befogadhatatlannak tűnik azoknak a kerttulajdonosoknak, akik reggel úgy mentek el, hogy még a termőföldet látták, s mire hazaértek tárult a szemük elé a csodálatos látvány. Na, pont ettől fosztja meg magát az ember, ha a kb. 100 – 200 forint különbséggel beszerezhető II. osztályú gyepszőnyeget választja a kertépítéshez. Ugyanis ezt csak 4-5 hónapig nevelték, gyomosodásra hajlamos, silány utánzata az eredetinek. Ha a kettőt egymás mellé tennénk, Ön is kapásból látná a különbséget!

A legnagyobb buktató az automata öntözőrendszer elhagyása!
Vagy valamilyen manuális öntözőrendszerre való degradálás, ami a kertépítést egészen biztosan tönkreteszi! Nem lehet, akár csak 200 nm” gyepszőnyeget megfelelően megöntözni akkor, amikor az április végén már 28C mérünk. Lehetetlen! Mint ahogyan az is, hogy Ön minden nap ugyanazokban az időpontokban a megfelelő mennyiségű vizet locsolja ki. Pedig az öntözőrendszer mindezt tudja. Aki bevállalja nélküle, annak vagy kertje nem lesz nemsokára vagy szabadideje!

Ha kertépítést tervez, akkor ezeket ne hagyja ki a költségvetésből. És ha így tesz, akkor Öné lesz az utca legszebb kertje!