Menü Bezárás

Az automata öntözőrendszer és a gyepszőnyeg

öntözőrendszer

Ha valaha is elgondolkozott már azon, hogy gyepszőnyeget szeretne a kertjébe, és eszébe jutott, hogy kellhet hozzá egy automata öntözőrendszer, akkor itt az ideje a megvalósításnak. A gyepszőnyeg kapcsán nagyon sok tévképzet kering a kerttulajdonosok között, és sokan nem tudják, hogy a gyepszőnyeg és a fű között nincs semmilyen különbség, tehát a gyepszőnyeg is fű, csak olyan fű, amelyet 1-3 éven keresztül gondosan nyírtak, pótolták a tápanyagot számára a talajba, gyomlálták és komoly automata öntözőrendszer használatával egyenletesen öntözték. A gyepszőnyeg így a lerakás napján hajnalban kerül felszedésre, ezért előre meg kell rendelni. Kiszállítják és amilyen gyorsan csak lehet, le kell rakni. Ha nyári melegben kerül lerakásra, a lerakás után az árnyékolásáról és a hűtéséről gondoskodni kell, mert máskülönben hamar kiszárad. Akkor jön igazán jól az öntözőrendszer, amikor a szőnyeg már le van rakva, és be kell öntözni. Mivel a gyepszőnyeget úgy szedik fel, hogy a fű gyökereit 2,5-3 cm-rel a felszín alatt elvágják, regenerálódásra van szüksége, valamint arra, hogy puha, nedves talaj legyen alatta, amibe könnyen be tudnak hatolni a gyökerei. Ez azt jelenti, hogy az automata öntözőrendszer használatával rendszeresen nagyobb mennyiségű vizet kell kilocsolni rá, hogy ezeket a feltételeket biztosítsuk a számára.
Van itt még egy fontos tudnivaló az automata öntözőrendszer beállításával kapcsolatban, és ez főleg a nyári időszakban érvényes, amikor a gyepszőnyegnek nagyon intenzív öntözésre van szüksége.
Általában a hajnali, kora reggeli öntözés a legmegfelelőbb a növények, ezen belül is főleg a gyep számára. Ennek okai a következők:
– hajnalban kevesebb a párolgás, így az öntözőrendszer szórófejei által kilocsolt víznek nagyobb része jut el a növények gyökérzetéig és kevesebb része párolog el a levegőben, azaz vész kárba,
– a gyep felszívja a szükséges vízmennyiséget, a többit pedig a felkelő nap sugarai felszárítják, ha pedig este használnánk automata öntözőrendszerünket vagy locsolnánk slagból, akkor egész éjjel vizes lenne a fű, aminek kedvezőtlen hatásai vannak, mint például a gombák megjelenése,
– hajnalban soha sincs szél, ami máshová elfújhatná az öntözendő felület fölül a vizet,
– hajnalban kevesebb a globális vízhasználat, mert a szomszédok is ugyebár jobbára alszanak, ezért a nyomás a hálózati vízrendszerben is magasabb és még kedvezőbb lehet a víz kijuttatása a gyepre.
Ezek igencsak nyomós okok az automata öntözőrendszer kora reggeli beállítására, azonban a frissen telepített gyepszőnyeggel más a helyzet. Itt ugyanis nem annyira a víztakarékosság a legfontosabb tényező, hanem az, hogy a gyepszőnyeg szépen be tudjon gyökeresedni. Amikor ez már megtörtént, akkor a fűszálak gyökere 10-15 cm mélyre megy le. A nap, ahogy süti a talajt felülről lefelé haladva szárítja azt ki fokozatosan, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben egy jelentősebb hajnali öntözés elegendő ahhoz, hogy napközben ne száradjon ki a fű gyökere egészen másnapig vagy akár harmadnapig. A friss gyepszőnyegnek azonban csak 1-2 cm-es a gyökere, ebből pedig az következik, hogy az automata öntözőrendszert naponta többször, és főleg napközben kell használni, amikor a gyepszőnyeg hajlamosabb a kiszáradásra. Így tehát a gyepszőnyeg telepítése utáni időszakban főleg nappal érdemes öntözni, de 1-2 héttel később át kell állítani az automata öntözőrendszer működését a kora reggeli órákra, hogy takarékoskodjunk a vízzel.