Menü Bezárás

Ólomszűrő. Miért jó és kinek jó?

Egyes felmérések szerint az 1970-es évek előtt hazánkban épült lakóingatlanok, s különösen a régi, belvárosi épületek több, mint ötven százaléka esetében számítani kell arra, hogy az egészségügyileg megengedettnél magasabb ólomkoncentrációjú ivóvíz folyik a csapokból. Az épületek elöregedett belső vízhálózatának csövein keresztül ólomszűrők híján szervezetünkbe kerülő ólom egészségkárosító hatása rendkívül sokrétű, s különösen a magzati, vagy kisgyermekkorban levőket, a fiatalkorúakat és a várandós, vagy gyermekágyas kismamákat sújtja, mert az ő szervezetük csak kisebb terhelést képes elviselni. Ugyancsak fokozott veszélynek vannak kitéve azok a már idősebb korban lévők is, akik olyan krónikus betegségektől szenvednek, melyek az ólom fő támadási irányaiba esnek. Ilyenek például a szív-, ér-, ideg- és vérképzőrendszer betegségeitől, valamint a máj és a vese, s általában az emésztőszervek megbetegedéseitől érintett személyek.
Az olyan lakásokban tehát, ahol feltételezhető, hogy az ivóvíz ólomcsöveken keresztül kerül otthonunkba, okvetlenül érdemes ólomszűrőt beszereznünk! Ez akkor is így van, ha a közvetlenül a lakásunkhoz tartozó csöveket már lecseréltük, hiszen az ólomnak való kitettségünk társas- vagy bérházunk közös csőrendszerének teljes felújításáig továbbra is fennáll! Az ilyen, rengeteg időbe és pénzbe kerülő, nem kis felfordulással járó beruházások befejeztéig feltétlenül indokolt az ólomszűrő használata, mert az emberi testben az évek során szinte észrevétlenül lerakódó ólom magától nem távozik, s a szervezetben már felhalmozódott, s az ivóvízzel továbbra is utánpótláshoz jutó ólom tartósan magas szintje helyrehozhatatlan károkat okozhat.
Az ólommérgezéssel szembeni küzdelemben így kiemelten fontos szerep hárul a megelőzésre, melyben könnyen hozzáférhető és kitűnően használható fegyverünk lehet az ólomszűrő. Az ivóvíz ólomtartalmának eltávolítására minősített és akkreditált ólomszűrővel ellátott eszközeink beszerelése szaktudást nem igénylő, egyszerű feladat. Ha háztartásában már van víztisztító, de ólomszűrő funkciója nincs, készülékünkkel könnyen pótolhatja ezt a hiányosságot.
Döntsön felelősen, akadályozza meg ólomszűrővel, hogy saját és szerettei szervezetébe káros ólomvegyületek kerüljenek!