Menü Bezárás

A bodza pálinka az legyen tiszta bodzából!

Már több is, mint egy évvel ezelőtt volt szerencsém részt venni egy bodza pálinka kóstolón. Izgalmas volt azon a szellős nyári délutánon abban a hangulatos budai presszóban végigkóstolni a különböző neves és kevésbé neves főzdék bodza pálinka termékeit és a bodzáról beszélgetni.

Akik már készítettek bodzából pálinkát, azok tudják, hogy mivel jár. A feldolgozás során a helyiség, sőt a hátunk közepe is fekete lesz, így nem csoda, hogy vannak olyan kereskedelmi főzdék, akik egyszerűen nem engednek többé bodzát az üzem területére.

Számomra egy igazi bodza pálinka két alapvető komponensből tevődik össze, az egyik a bodza virága, a másik pedig az augusztus környékén beérő bodzabogyó. Ezen megfontolást követve gondos előkészületeket igényel a bodza pálinka készítése, ugyanis a folyamat már bodza virágzásakor indul.

Kellő mennyiségű bodzavirágot ajánlott begyűjteni, majd lefagyasztani, míg a bodza bogyója be nem érik. Majd amikor a bodzabogyó a lehető legnagyobb cukorfokkal kiteljesült, kezdődhet a bogyózás, a cefrézés, a pálinkafőzés.

Kisüsti és egykörös technológiával készült bodza pálinkát egyaránt kóstoltam, a technológiában számomra nincs olyan egetverő különbség, hogy akár a kisüsti, vagy akár az oszlopos mellett letenném a voksomat. A lényeg számomra az, hogy a bodza pálinka készítése során, a május-június környékén begyűjtött bodzavirágokat  vegyük elő, és áztassuk az alappárlatba azért, hogy a jellegzetes bodza ízt a virág kellemes aromái felfrissítsék, és sokkal előkelőbbé varázsolják az alappárlat (csak bogyó) karakterét.

Felhívom a lelkes kezdő pálinkakóstolók figyelmét arra, hogy a bodza pálinkától – ugyanúgy, mint a ribizli pálinka esetében – nem várjuk azt, hogy ugyanolyan íz világa lesz, mint annak idején a nagymama bodzaszörpjének volt. A bodza pálinka egészen másképp különleges! Érdemes sokfélét és sokszor kóstolni, hogy felismerjük a bodzában rejlő különleges karaktereket, a virág és a bogyó ízének és illatának a szimbiózisát.

Amikor majd a barátokkal felnyitjuk a bodzából az első palackkal mindig érdemes megemlékezni a borzagról is (gyalogbodza). A borzagot csupán az igazi ínyenceknek ajánlom, mert meggyőződésem, hogy a borzaghoz a bodza pálinkákon keresztül vezet az út.

Szeretem a bodza pálinka különleges ízét, illatát, aki egyszer kóstolta, véleményem szerint soha nem fogja elfelejteni az élményt, amit egy-egy korty és az illata adni tud! Egyelőre csupán „tiszta” változatban volt szerencsém a bodza pálinkához, – és kövezzenek meg érte – de úgy gondolom, hogy annyira különleges élmény, hogy nincs is értelme továbbgondolni tölgyfahordóban, de gyümölcságyon sem.

A bodza pálinka az legyen tisztán bodzából, nagy szeretettel ajánlom minden pálinkakedvelőnek!