Menü Bezárás

A gyepszőnyeg telepítése lépésenként

gyepszőnyeg telepítése

A gyepszőnyeg telepítése nem túl bonyolult feladat. Leginkább odafigyelést és jó kézügyességet igénylő feladat. Mégis mindig csúnyán visszaütött az, amikor kihagytam, vagy másképpen csináltam valamit, mint ahogyan azt a következőkben leírom.

1. Kiszámolom a gyepszőnyeg mennyiségét

Pontosan megmérem a területet, hogy megkapjam a szükséges gyepszőnyeg mennyiséget négyzetméterben. Amennyiben kevés ív van, illetve a terület nem túltagolt, abban az esetben 3%-ot, ha ennek az ellenkezője igaz, akkor 5%-ot számítok rá a vágási veszteségre.

2. Kezelem a területet totális gyomirtóval

Amennyiben durvább gazok vannak a területen, úgy azokat megpróbálom gyökerestül eltávolítani. A többi kisebb gazt, illetve az egész gyepszőnyegezésre váró területet lepermetezem totális gyomirtóval. A permetezést követő 10-14 nap elteltével letakarítom róla az elhalt gyomnövényeket.

3. Megtisztítom és fellazítom a talajt

Mivel a gondos talaj előkészítés gyepszőnyegezés sikerének a kulcsa, ezért én mindig fellazítom a meglévő talaj felső 10 cm-es rétegét, még akkor is, ha friss termőréteget töltök rá. Lehetőség szerint eltávolítom a gyökereket, kavicsokat, építési törmelékeket.

4. Feljavítom a talajt

Általában a legfelső 5 cm-es réteget lecserélem vagy rátöltöm. Ha Ön a feljavítást választja, akkor a talaj minőségétől függően homokkal, tőzeggel, vagy tápanyagokkal teheti meg. A jó felismerés és a jól megválasztott feljavító anyag erősen meghatározza majd a gyepszőnyeg terítés sikerét.
Az alapvető talajtípusok a következők: homok-, agyag-, mész-, vályog- és tőzegtalajok.

5. Elvégzem a talajfelszíni munkálatokat

Meghatározom azt a szintet, ahol majd a gyepszőnyegezés után kívánom látni a kész gyepet, és ahhoz képest 3-4 cm-rel állítom be a talajszintet. Ennek a talajszintnek lépésálló keménységűnek kell lenni, amit rétegenkénti hengereléssel érek el. A hengerelést keresztirányban végzem.
A gyepszőnyegnek nem jó, ha csak kisebb gödrök is maradnak. Ezeken a helyeken a gyökerei befülledhetnek, és a gyepes terület felszínén egyenetlenségek jönnek létre a gyepszőnyeg színében. Ezért nagyon törekszem, hogy a talajfelszín egyenletes legyen.

6. Lefektetem a vakondhálót

Arra figyelek, hogy a vakondháló szélei 2-3 cm-es fedésben legyenek egymáson, és mindenhol legyen, ahova a gyepszőnyeget fektetem.

7. Leterítem a gyepszőnyeget

Mindig úgy kezdek hozzá a gyepszőnyeg kiterítéséhez, hogy párhuzamos egyenes szélben kezdem el, majd ebből az irányból haladok befelé. Nagyon ügyelek arra, hogy a gyepszőnyeget egyenesen görgessem ki, mivel ellenkező esetben néhány tekercs után már hatalmas hullámokban kell raknom. Hézagmentesen és szorosan illesztem össze a gyepszőnyegek széleit. Mint ahogyan a téglákat rakják, én úgy rakom elcsúsztatva a gyepszőnyeget egymáshoz képest. A vágásokat szigorúan csak éles késsel vagy sniccerrel végzem.
A rézsűbe telepített gyepszőnyeget felülről kezdem, és valamilyen eszközzel leszúrom a széleit. Ennek az oka, hogy a gyepszőnyeg önsúlya képes lehúzni magát és elmozdítani a tekercseket egymáshoz képest.
Ha kánikulában végzi a telepítést, akkor a gyepszőnyeget lerakott 50 négyzetméterenként öntözze meg jó alaposan, de fél óránál többet ne legyen öntözés nélkül hagyva a friss telepítés sem. Ha különösen forró a talajfelszín, akkor nedvesítse meg a gyepszőnyeg fonákját mielőtt lefekteti. Ezt soha ne vízsugárral tegye! Csak permetszerűen és azonnal fektesse le utána tekercset.

8. Elszóróm a gyökérszaporító anyagot

A gyors gyökeresedést elősegítő műtrágyát a gyepszőnyeg tetejére szórom. Nagyon ügyelek arra, hogy egyenletesen szórjam el, mivel ellenkező esetben észrevehető szín és sűrűségbeli változások képződhetnek a gyepszőnyeg felszínén.

9. Megöntözőm és lehengerelem a gyepszőnyeget

Nagyon alaposan beöntözöm a gyepszőnyeget és utána szál és keresztirányban is lehengerelem. Ezt azért teszem, hogy a legapróbb gödröcskéket is elsimítsam a gyepszőnyeg alatt, mivel ezek problémát okozhatnak.

10. Beállítom a folyamatos és bőséges öntözést

Beállítom az automata öntözőrendszer vezérlőjét a kellő intenzitású öntözésre. A legyökeresedés az intenzív öntözés és a hőmérséklet függvényében (normál esetben) két héten belül megtörténik. A gyepszőnyeg öntözését 4-5 naponként kevesebb számban, azonban öntözésenként több percszámmal végeztetem. Ezzel arra kényszerítem a gyepszőnyeg gyökérzetét, hogy mélyre húzódjon, ami egészségesebb és tartósabb életet biztosít.