Menü Bezárás

Kicsi a kereslet a családi házak iránt

A budapesti házak

A hagyományos panel- és téglalakásokat érthető okokból országszerte nagyobb érdeklődés övezi, mint a családi házakat. Ez rendszeresen kiolvasható a nagyobb ingatlanirodák elemzéseiből, de elég egy egyszerű keresést elvégezni az ingatlanos és apróhirdetős weboldalakon: jóval több találatra számíthatunk, ha a lakás típusra keresünk.

Az egyik nagy hazai bank felméréséből kiderül, hogy a tavalyi esztendőben (2012) Magyarországon 15,5 millió forint volt az átlagos értékesítési ár ebben a szegmensben. A budapesti házak felfelé görbítették ezt a statisztikát, lévén 30 millió forintos átlagár jellemezte az elmúlt hónapokat. Ez jócskán több, mint amennyit az ország többi részén elkérnek.

Az említett elemzés szerint a fővároson kívüli területek között elsősorban a Dunántúli régióban mértek magasabb árakat, bár a legolcsóbbak is innen kerültek ki. Veszprém megye családi házai voltak a legdrágábbak, míg Nógrád megye volt a sereghajtó. Az előbbi esetben 18 millió forint fölött volt az átlagár, míg utóbbi esetben a 10 milliót sem érte el.

További adalék, hogy alkudni is a családi házak árából lehet a legtöbbet: míg a panellakások árából 8-9 százalékot lehet lealkudni, a házaknál átlagosan 14%-ot lehet.